Det snickras med återvunna lastpallar och det snickras på hemsidor för italienska lyxkläder. Det bryggs öl. Det rostas kaffe och ja, det rostar rätt mycket överhuvudtaget. Det svetsas och blästras och sys och skruvas. Det görs konst. Kiosken på Järnmalmsgatan är ett konstverk sägs det. Snuslagret däremot är inte ett konstverk. Det är en butik.

Det lagas bilar överallt och det lagas mat överallt, till och med i en container. En annan container är en biograf. En parkeringsplats är en köksträdgård och en båt är en klubb. Någon klipper hår, för det finns en frisör på ön nuförtiden. Andra klipper plåt.

Några är från Syrien. Några är från Stora Höga. Jimmy bor i Kville. Marion kom från Lyon men hon har flyttat tillbaka nu och då kom Amandine från Bretagne istället. Aldardogänget är från Italien.
Gert på Lundby plåt är från Lundby, kan man tänka. Men Kode plåt då, är de från Kode? Vi har inte frågat. Men vi har frågat Patricio som är bilmekaniker varför han flyttade från Chile till Ringön.

Kort sagt, Ringöns märkliga mix liknar inte några andra stadsdelar. Och inte andra industriområden. Och inte andra öar heller, för den delen. Välkomna hit.

LÄS MER OM RINGÖNS HISTORIA OCH SALTETS ARBETE.